Darende’de çiftçilere kayısı bahçelerinde sonbahar bakımı eğitimi verildi
Malatya’nın Darende ilçesindeki kayısı bahçelerinde çiftçilere sonbahar bakımı eğitimi verildi.
Darende İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Ziraat Odası iş birliğiyle Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimde kayısı üreticileri bilgilendirildi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, ihracatın önündeki sıkıntıların ortadan kaldırılması için kayısı bakımının doğru yapılması gerektiğini söyledi.
Malatya genelinde sonbahar döneminde eğitimler verildiğini belirten Akar, “Eğitimlerle kayısı bahçelerimizin 2024 yılına daha sağlıklı girmesini, yüksek verim ve kaliteli ürün almasını sağlamak için çalışıyoruz. Bugün buradayız. Kayısı üreticilerine sonbaharda bakım, sonbaharda ilaçlama, gübreleme ve önümüzdeki baharda görülebilecek önemli hastalık ve zararlılara karşı koruma sağlıyoruz. “Mücadele konularında eğitimler veriyoruz.” dedi.
Akar, eğitimde asıl amaçlarının daha bilinçli kayısı üretmek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Üreticilerimizi bilinçlendirmek, teknik kadromuzla istişare mekanizmasını geliştirmek, kendi başlarına doğru karar verme düzeylerini arttırmak, reçeteli ilaç kullanmak, toprak analizi veya yaprak analizi yapılmadan gübre kullanmamak, Topraklarımızı çoraklaştırmadan, topraklarımızı iyileştirelim ve gübrelemeden yüksek verim alalım. En önemli konu, kalıntı bırakmadan, kaliteli gübreleme elde etmektir.” “Ürünleri hijyenik kurallara uygun olarak elde etmek ve ihracatı engelleyen tüm sorunları ortadan kaldırmak.”
Kayısı üretiminin Malatya ve ülke için önemli olduğunun altını çizen Akar, şöyle konuştu:
“Malatya’da yaklaşık 40 bin aile kayısı üreterek geçimini sağlıyor. Bu değerli ürün ülkemize yıllık ortalama 350-430 milyon dolar gelir sağlıyor. Kayısı ülkemizde ve ilimiz için dünyada markamızdır. Kayısı ihracatımız İlimizden 110 ülkeye gerçekleştirilen Kayısı ihracatını artırmanın tek yolu “Kayısıda kaliteyi artırmak, tanıtıma değer vermek ve katı ürün kategorisinde en üst seviyeye ulaşmaktır. Bunu başaramazsak ülkelerin kuru kayısıda bizimle rekabet etmesinin önünü açmış olacağız.”
Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, kaliteli, sağlıklı ve yüksek verimli üretim için eğitimlerin her alanda devam edeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisi Şefket Fidan, çiftçilere sonbahar budaması, sulama, gübreleme, hastalık kontrolü, toprak analizi ve genel bakım konularında bilgiler verdi.
Çiftçilerin sorularının yanıtlanmasının ardından bilgilendirme programı tamamlandı.